Korte voorstelling

U kan bij mij terecht voor het aanmaken en aanpassen van steunzolen, analyse van de voeten en gang, algemene voetverzorging en specifieke voet- of nagelproblemen.

Pratisch

*Een podologische consultatie of podologische zolen worden voorlopig enkel gedeeltelijke terugbetaald door Partena en de Christelijke Mutualiteit. Daarnaast voorzien sommige werkgevers of verzekeringen ook een gedeeltelijke of volledige terugbetaling voor podologische zolen.

*Voor een instrumentele behandeling (voetverzorging) is er echter wel een gedeeltelijke terugbetaling voorzien voor 60- plussers. Dit kan variëren bij elk ziekenfonds, vraag dit zeker na.

*Voor diabetespatiënten met een zorgtraject, voortraject of patiënten in de diabetesconventie is er 2x per jaar terugbetaling voorzien.

Wat is podologie?

Podologie is een paramedische discipline met een officieel statuut sinds oktober 2001.

Een podoloog verdiept zich in problemen die zich manifesteren ter hoogte van de voet en dit in relatie tot hoger gelegen segmenten. Voetklachten kunnen ontstaan door een afwijkend functioneren van de voet(en), een afwijkende voetstand en/of een afwijkend looppatroon. Knie-, heup- en rugklachten kunnen hiervan een gevolg zijn en behoren daarom ook tot het werkveld van een podoloog.

De klachten kunnen veroorzaakt worden door het bewegingsstelsel, maar het kunnen ook klachten zijn ter hoogte van de nagels en huid. 

Een podoloog vraagt u tijdens de eerste consultatie hoe en wanneer de pijnklacht(en) zijn ontstaan. Nadien volgt er een ganganalyse, functie- en biomechanisch onderzoek om te bekijken of uw pijnklachten een gevolg zijn van uw afwijkend stappatroon, voetstand of lichaamshouding. Vervolgens wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld. Een mogelijke behandeling hierbij is het opstarten van zooltherapie.

Bij klachten ter hoogte van de huid of nagels wordt ook telkens gekeken naar de mogelijke oorzaak en wordt hiermee rekening gehouden tijdens de behandeling. Een mogelijke behandeling is een instrumentele behandeling laten uitvoeren met eventueel een extra behandeling gericht op de specifieke klacht.