Griepvaccinatiedagen Het Spoor op 6 november en 27 november 2020 van 8u30 - 12u. Meer info volgt later!

SEIZOENSGRIEP 2021-2022

Beste patiënten,

Graag bereiken we zoveel mogelijk mensen die baat kunnen hebben bij een inenting tegen de seizoensgriep. Om het vaccineren vlot te laten verlopen organiseren we daarom 2 vaccinatiedagen.

U kan zich laten vaccineren bij één van de artsen op volgende vaccinatie momenten:

–       Zaterdag 6 november tussen 8u30-12u

–       Zaterdag 27 november tussen 8u30-12u

PRAKTISCH

–       U maakt telefonisch een afspraak bij onze secretaresse (052 33 08 88) vanaf 8/09/20.

–       De secretaresse maakt voor jou een voorschrift klaar.

–       U gaat het vaccin halen met dit voorschrift

–       U brengt cash €1 mee (remgeld, graag gepast te betalen)

–       U komt op het afgesproken tijdstip naar het vaccinatie moment. Let op! Tijdens deze momenten wordt er alleen gevaccineerd en worden er geen andere medische aktes uitgevoerd. 

–       Na het vaccineren vragen we je nog 10 minuten te wachten in de wachtzaal vooraleer u weer naar huis vertrekt.

 
 •  
 Waarom een griepvaccin?

Elk jaar krijgt één op de tien mensen griep (influenza). Sommige mensen lopen meer kans op complicaties als ze griep krijgen. Als u een griepvaccin heeft gehad, is de kans dat u griep krijgt nog maar heel klein. Als u toch griep krijgt, verloopt de ziekte meestal minder ernstig en is de kans op complicaties gering. Voor mensen uit de risicogroepen is het belangrijk elk jaar een griepvaccin te laten zetten.

De griepprik is sterk aanbevolen voor volgende risicogroepen:

Voor het griepseizoen 2021-2022 beveelt de HGR aan dat de volgende groepen van personen voorrang krijgen voor de vaccinatie:

 

 • Categorie A: hoogste prioriteit, vanaf half oktober
  • Groep 1: personen met een risico op complicaties
   • Iedereen vanaf 65 jaar
   • Alle patiënten vanaf de leeftijd van zes maanden die lijden aan een onderliggende chronische aandoening van de longen (inclusief ernstige astma), het hart (uitgezonderd hypertensie), de lever, de nieren, metabole aandoeningen (inclusief diabetes), een BMI hoger dan 35, neuromusculaire aandoeningen of immuniteitsstoornissen
   • Personen die in een instelling verblijven
   • Alle zwangere vrouwen ongeacht de fase van de zwangerschap
   • Kinderen van zes maanden tot achttien jaar die een langdurige aspirinetherapie ondergaan
  • Groep 2: mensen actief in de zorgsector
  • Groep 3: mensen die onder één dak wonen met risicopatiënten uit groep 1 en met kinderen jonger dan zes maanden
 • Categorie B: alle personen tussen 50 en 65 jaar, zelfs indien ze niet aan een risicoaandoening lijden. Zij kunnen worden gevaccineerd wanneer iedereen van categorie gevaccineerd is en afhankelijk van de beschikbaarheid van vaccins
 • Categorie C: zijn er dan nog vaccins over dan kan de rest van de bevolking – die dat wenst – worden gevaccineerd. Systematische vaccinatie van gezonde volwassenen tussen 18 en 65 jaar wordt niet aanbevolen omdat onderzoek uitwijst dat een systematische vaccinatie van deze groep geen invloed heeft op het aantal doktersbezoeken, ziektedagen, antibioticavoorschriften en ziekenhuisopnames.

Heeft het griepvaccin bijwerkingen?

De inspuiting kan gedurende een dag wat pijn in de arm geven, maar u kunt er niet ziek van worden. U kunt er geen griep van krijgen, want het griepvaccin bevat gedode (dus onwerkzame) virusdeeltjes.

Hoe werkt het griepvaccin?

Als u een griepvaccin krijgt, reageert uw lichaam door afweerstoffen te maken tegen het virus. Het vaccin werkt al na twee weken. Wanneer u daarna in aanraking komt met het griepvirus, kunnen de afweerstoffen het onschadelijk maken. Dit effect houdt zes maanden aan.

Waarom elk jaar een griepvaccin?

Het griepvirus verandert regelmatig. Ons lichaam herkent het virus dan niet goed meer. Daarom kunt u ieder jaar weer griep krijgen en is elk najaar (eind oktober, begin november) een nieuw vaccin nodig. Let op! Een griepvaccin werkt alleen tegen de echte griep (influenza), dus niet tegen een verkoudheid.

Wat kost de griepprik?

De meeste griepvaccins kosten tussen de 10 en 12 euro per vaccin. Als je tot één van de risico-groepen behoort kom je in aanmerking voor een gedeelde terugbetaling, dan kost het griepvaccin ongeveer 6 euro.